web analytics

Gastric sleeve operation

Om Gastric sleeve

Gastric sleeve, eller Sleeve gastrectomy som det också kallas, är en nyare magsäcksoperation som funnits i cirka 20 år och som blir allt vanligare i Sverige. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna och delar information om ingreppet.

Vad är Gastric sleeve?

Gastric Sleeve är en magsäcksoperation som utförs för att behandla grav övervikt. Vid operationen tas den yttre delen av magsäcken bort genom en titthålsoperation. Läs mer på 1177.se.

Hur går operationen till?

Vid operationen tas två tredjedelar av magsäcken bort och den återstående delen av magsäcken görs om till ett smalt rör med plats för 100 milliliter istället för 1,5 liter. Resultatet blir att man inte behöver äta lika mycket som innan för att nå mättnadskänsla och det minskade kaloriintaget kan i sin tur leda till viktnedgång.

Vem får göra en operation?

För att få göra en Gastric sleeve operation behöver du uppfylla vissa kriterier:

  • Du har fyllt 18 år
  • Du har ett BMI över 30 som klassas som fetma. Här kan du räkna ut din BMI
  • Du har försökt gå ner i vikt på egen hand genom diet och motion utan resultat
  • Du är villig att göra förändringar i din livsstil

Funderar du på att göra en operation eller om det är något för dig? Om du uppfyller kriterierna ovan kan en Gastric sleeve operation vara aktuell för dig. Med tanke på att det är ett livsavgörande beslut rekommenderar vi att ta kontakt med en klinik som är specialiserad på Gastric sleeve operation för att boka en konsultation eller höra mer om hur en operation skulle gå till.

Vad kostar Gastric sleeve?

Priset för en operation kan variera mellan olika kliniker, men brukar ligga omkring 80 000 kronor.

Hur lång tid tar en Gastric sleeve?

Det tar ungefär en timme att genomföra en Gastric sleeve operation.

Hur mår man efteråt?

Du får räkna med att stanna på sjukhuset i 1–2 dagar efter operationen och att behöva vara sjukskriven i 1–4 veckor. Smärta brukar i regel inte vara ett stort problem efter operationen, men det är vanligt att man känner sig trött och orkeslös. Vissa upplever problem med att få i sig tillräckligt med vätska och näring det första dygnet.

Olika typer av fetmaoperationer

Det finns flera olika typer av fetmaoperationer förutom Gastric sleeve. Den vanligaste och mest beprövade metoden är Gastric bypass som du kan läsa mer om genom att följa länken.