web analytics

Isodieten

För att gå ner i vikt måste man skära ner på kaloriintaget samtidigt som man ökar motionen. Så lyder den klassiska formeln för viktminskning. Det är denna formel som utgör grunden för Isodieten.

Tanken bakom Isodieten är att denna diet ska ge en stabil viktminskning till en målvikt som går att behålla över tid. Grunden är vad man brukar kalla ”bra mat”, det vill säga livsmedel av hög kvalitet. Man ska inte behöva gå hungrig bara för att man följer denna diet, även om dieten bygger på att man ska skära ner något på det totala kaloriintaget.

Så här fungerar Isodieten

Förledet ”Iso” kommer från grekiskan och betyder ”lika”. I Isodieten betyder detta att de tre stora makronutrienterna – kolhydrater, fett och protein – ska finnas i lika stora delar i varje måltid, kalorimässigt sett. Genom Isodieten har alltså en helt ny tallriksmodell skapats.

I dag är det vanligt att kolhydraterna får ta för stor plats på tallriken. Ett högt intag av kolhydrater gör att fettförbränningen stannar av och att man får lätt att lägga på sig överflödigt fett. Dessutom kan ett stort intag av kolhydrater, på bekostnad av protein och fett, göra att man får magproblem. De personer som står bakom Isodieten menar att en irriterad, bubblig och spänd mage ofta beror på ett för högt intag av kolhydrater.

Eftersom man ska dra ner på kolhydraterna och eftersom alla tre makronutrienter ska finnas i lika stora delar på tallriken, blir det mer plats för protein och fett. Protein och fett mättar mycket bättre än kolhydrater. Dessutom påverkas blodsockret inte alls. Skulle man äta kolhydrater med ett högt glykemiskt index (rekommenderas dock inte) kommer fettet i maten att sänka detta GI. Allt detta leder till att man håller sig mätt länge, även om man äter mindre portioner. Med en längre mättnad minskar risken för blodsockerfall, då man bara ”måste” ha något snabbt och onyttigt att äta.

När man följer Isodieten ska man äta fem måltider per dag, jämnt utspridda över dagen. Detta är för att man hela tiden ska ha ett jämnt tillflöde av näringsämnen och för att man ska kunna förhindra blodsockerfall. Maten ska bestå av livsmedel med hög kvalitet. Helfabrikat och halvfabrikat är strängt förbjudna. Den främsta anledningen till detta är att processad mat innehåller fetter som inte är bra för kroppen. I Isodieten är det bara nyttiga fetter från växtriket och animaliska fetter från fet fisk som gäller. Det är inte förbjudet att äta fett från mjölkprodukter och kött, men det rekommenderas inte om man vill följa Isodieten fullt ut.

För vem passar Isodieten?

Isodieten är utmärkt för de personer som inte har någon lust att drastiskt skära ner på kolhydraterna i kosten, utan bara vill äta vanlig mat med hög kvalitet. Många diabetiker och personer som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes har märkt mycket goda resultat på hälsan genom att följa Isodieten. Detsamma gäller personer som ofta har problem med orolig mage.

Om man vill ha god hjälp på vägen mot målvikten och ett hälsosammare liv är Isodieten utmärkt. Eftersom det inte alltid är helt lätt att beräkna antalet kalorier i olika livsmedel så att fördelningen blir exakt mellan fett, protein och kolhydrater, finns en uppsjö av olika recept att följa. Med bra recept på enklare måltider är det enkelt att följa Isodieten.