web analytics

Atkins

Atkins dieten betraktas av många som det absolut enklaste sättet att snabbt gå ner i vikt och sedan ha möjlighet att bibehålla den nya vikten under lång tid. Tanken bakom denna diet är att man genom enkla steg, så kallade faser, ska få en ny kosthållning och en ny livsstil som ger stora hälsovinster. Att viktnedgången kommer som ett brev på posten är egentligen bara en bieffekt – även om den är mycket positiv. Om man är intresserad av att gå ner i vikt, samtidigt som man inte behöver göra avkall på god mat, är Atkins diet ett utmärkt val. Man behöver aldrig gå hungrig om man följer denna dietmetod.

Grunderna i Atkins diet
På många sätt påminner Atkinsdieten om den numera så populära LCHF-dieten. De stora skillnaderna är att Atkins diet är mer utvecklad och att man har ett antal enkla steg (faser) att följa. Atkinsdieten bygger på de tankar om kosthållning som den amerikanske hälsoexperten Robert Atkins lanserade redan under 1960-talet.

Inledningsvis ska man bestämma sig för vilken målvikt det är man siktar mot. I andra dieter tillmäts målvikten inte så stor betydelse – det primära målet är att gå ner i vikt, oavsett med hur mycket – men eftersom målet med Atkins diet är att man ska skapa sig en ny livsstil och en sundare kosthållning, är målvikten central.

De fyra faserna i Atkins diet
I grunden handlar Atkins diet om att kolhydraterna ska tas bort från kosten i så stor utsträckning som möjligt. Det kaloriunderskott man får genom att ta bort kolhydraterna ska täckas med protein och fett. Den första fasen i dieten fokuserar på just detta. I denna fas är kolhydraterna i princip förbjudna. Vitt mjöl, socker, rotfrukter, frukt, ris, pasta och andra kolhydratrika livsmedel ska tas bort från kosten. Protein och fett får man dock äta i obegränsade mängder. En lunch eller middag enligt Atkins diet kan alltså bestå av en köttbit med en fet sås och små mängder av kalorifattiga grönsaker, såsom tomat, gurka och sallad.

I den andra fasen får man lite större frihet att äta kolhydrater. Dessa kolhydrater ska dock komma från livsmedel som har ett lågt glykemiskt index (GI). Fullkornspasta, grovt bröd och alla typer av grönsaker är exempel på livsmedel som man kan införa i kosten. Det ska emellertid fortfarande handla om mycket små mängder.

Det är i den tredje fasen av Atkins diet som målvikten blir central. När man börjar närma sig målvikten ska man nämligen börja experimentera med fler kolhydratrika livsmedel. Det är i den här fasen som man ska upptäcka hur mycket kolhydrater man kan äta utan att gå upp i vikt. Om man ökar i vikt under denna fas skär man ner på kolhydraterna tills dess att man når sin målvikt.


Den fjärde fasen är egentligen ingen fas utan ett tillstånd där man behåller sin målvikt genom hela livet genom att äta en balanserad kost. Om man kan äta mycket kolhydrater utan att gå upp i vikt så är det inga problem med att äta till exempel pasta, ris, vitt bröd och mindre mängder socker. Om man någon gång kommer tillbaka till en kosthållning som leder till ökad vikt är det bara att gå tillbaka till den tredje fasen och åter skära ner på kolhydraterna.