web analytics

LCHF

LCHF-dieten har lovprisats i tidningar, på tv och i mängder av forum och bloggar på nätet under de senaste åren. Förespråkarna av LCHF menar att denna diet gör att man tappar överflödiga kilon, samtidigt som man inte behöver undvika god mat. LCHF är en förkortning av Low Carb High Fat. På svenska betyder det att dieten handlar om att man ska hålla nere intaget av kolhydrater, samtidigt som intaget av fett ska vara högt. Det är just denna enkla tanke som gör dieten så populär.

Varför LCHF?
Grundtanken bakom LCHF är enkel; fett är bra, kolhydrater ska man undvika – men varför bygger dieten på just detta? De personer som skapade LCHF-dieten utgick från två faktorer, nämligen att kolhydrater ger ett insulinpåslag samt att fet mat snabbt ger en mättnadskänsla. Den sistnämnda faktorn är ganska självklar. Om man äter fet mat blir man snabbt mätt. Ju fortare man blir mätt desto mindre tenderar man att äta. En stor orsak till att man lägger på sig överflödiga kilon är ju att man helt enkelt äter för mycket.

Tanken om kolhydraternas insulinpåslag behöver dock förklaras lite närmare. Varje gång man äter kolhydrater utsöndrar kroppen ett hormon som kallas insulin. Insulinets funktion är att normalisera den blodsockerhöjning som kolhydraterna ger upphov till. Om vi inte hade insulinet skulle blodsockret ständigt vara mycket högt, vilket skulle orsaka stor stress på kroppens funktioner. Insulinet har dock även en nackdel. Detta hormon fungerar även fettinlagrande. Överskott på kolhydrater leder, om man inte samtidigt motionerar flitigt, till ökade fettdepåer, både kring de inre organen och under huden. Genom att följa LCHF-dieten minskar man risken för att få ett överskott av kolhydrater.

Hur var det då med det ökade fettintaget? Hur kan ett ökat intag av fett leda till viktminskning? Det är ganska enkelt egentligen. Fett är kroppens främsta energikälla, och kroppen vill inte gärna släppa ifrån sig fett – om kroppen inte ständigt får en tillförsel av fett genom kosten, det vill säga.

Mat för LCHF-dieten
LCHF är en enkel diet. Man ser till att hålla intaget av fett mycket högt och skär ner på kolhydraterna. Proteinintaget bör vara normalt. Om man inte skulle se märkbara resultat efter en tid med LCHF-dieten kan man skära ner något på proteinintaget.

Den mat man bör äta för att lyckas med sin diet ska baseras kring animaliska produkter såsom kött, fisk, ägg, mejeriprodukter (inklusive smör), vissa oljor samt grönsaker som växer ovan jord. Anledningen till att man ska undvika grönsaker som växer under jorden, frukt och rotfrukter är att dessa livsmedel innehåller mycket kolhydrater.

Eftersom intaget av fett är centralt i LCHF-metoden bör vi säga några ord speciellt om vilka fetter som rekommenderas. Animaliska fetter från mjölkprodukter, såsom mjölk, ost, keso, smör och grädde, är utmärkta val för LCHF-dieten. Detsamma gäller de vegetabiliska oljorna olivolja och rapsolja. Man ska dock undvika majsolja, solrosolja och andra vegetabiliska oljor som har höga halter av fettsyran Omega 6.

En middag enligt LCHF-dieten kan bestå av en mindre köttbit (gärna med en hög fettprocent), en stor klick gräddsås och grönbladiga grönsaker. Till frukost kan man till exempel äta ägg och bacon tillsammans med en skål fet yoghurt eller lchfbröd. Enkelt, eller hur?