web analytics

Viktväktarna

Viktväktarna är i det närmaste en institution när det handlar om viktminskning och bantning. Viktväktarnas idé har varit populär bland såväl kvinnor som män ända sedan den amerikanska hemmafrun Jean Nidetch lanserade dieten 1963. I Sverige har Viktväktarna funnits sedan 1972. Viktväktarna är egentligen ett företag. Det är Viktväktarna som äger den modell för bantning/viktminskning som används av tusentals människor i Sverige. Under varumärket Viktväktarna har man lanserat en mängd livsmedel och tillskott som passar in i företagets koncept.

Så här fungerar Viktväktarna
Viktväktarna är både en diet och ett koncept. För att följa dieten på bästa sätt rekommenderas att man blir medlem i något av Viktväktarnas program. Genom att bli medlem får man tillgång till kostråd, recept, inspirerande möten och föreläsningar, och mycket mer. Man kan vara aktiv i Viktväktarna både i verkliga världen och på nätet.

Dieten baseras, till skillnad från andra dieter, på att man ska mäta exakt hur mycket man äter. Man mäter dock inte i kalorier, utan man räknar points. Det är dock fortfarande det totala kaloriintaget som är centralt. Ett kaloririkt livsmedel eller en kaloririk maträtt har många points, medan de flesta grönsaker har noll points. Dieten baseras på att hålla koll på hur många points per dag äter man.

Det är dock inte alltid så lätt att själv bedöma hur många points ett visst livsmedel innehåller. Som hjälp har Viktväktarna tagit fram tabeller som visar exakt hur många points vissa livsmedel har. Tabellerna är mycket omfattande och det är relativt enkelt att se antalet points för olika livsmedel samt kompletta måltider. Viktväktarna har också tagit fram egna färdiglagade rätter för luncher och/eller middagar, där man enkelt ser hur många points varje rätt innehåller. Som medlem på Viktväktarna får man också bra förslag på hur man kan byta ut kaloririka livsmedel och maträtter mot sådana som har ett lägre antal points. Här kan du läsa mer om SmartPoints.

Förutom pointsräkningen är även motion och motivation centrala delar i Viktväktarnas helhetskoncept. Tanken är att man med motion och en sund kosthållning ska uppnå sin idealvikt samtidigt som ens allmänna hälsotillstånd förbättras. Motivationen är tänkt att komma från den gemenskap som finns inom Viktväktarna. Som medlem i Viktväktarna har man tillgång till tips från andra medlemmar, ett rikt utbud av vetenskapliga kostråd, träningsråd, och mycket mer.

Fördelar och nackdelar med Viktväktarna
Alla dieter har sina fördelar och nackdelar. Många som använder Viktväktarnas diet är mycket nöjda med sina resultat och trivs med det faktum att det är så enkelt att följa dieten. Med ett tak på hur många points man får äta per dag ger dieten stora valmöjligheter när det handlar om vilken mat man kan äta.

Nackdelen är givetvis att man ständigt måste hålla koll på hur många points man får i sig. Detta kan leda till att dieten känns omständlig. Lyckligtvis kommer man dock snart in i tankesättet och efter en kortare tid har man en ganska god känsla för hur många points olika livsmedel och maträtter innehåller – om man inte slaviskt följer pointstabellerna, det vill säga.