GI-metoden är en diet som slog alla rekord för några år sedan. Plötsligt var råris, bulgur, quinoa och andra mer ovanliga kolhydratkällor på modet. Till och med snabbmatsrestaurangerna antog utmaningen att introducera nya typer av kolhydratrika livsmedel i sina maträtter.
GI-dieten bygger på att man ska äta så långsamma kolhydrater som möjligt för att ha möjligheten att gå ner i vikt. Vad betyder då detta? Jo, för att följa GI-metoden gäller det att till varje pris undvika snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater finns bland annat i vitt bröd, godis, potatis, läsk och många frukter. På så sätt kan GI-metoden vara lite mer omständlig för många människor. Dessa exempel på livsmedel är nämligen mycket vanliga i den dagliga kosten. Samtidigt behöver man absolut inte svälta om man följer GI-metoden – något som är vanligt i andra dieter.
Hur fungerar GI-metoden?
GI-metoden bygger på det enkla sambandet mellan kolhydrater och insulin. När man äter ett livsmedel som innehåller kolhydrater stiger blodsockret genom att kroppen omvandlar kolhydraterna till glukos. När det sker utsöndras omedelbart hormonet insulin från bukspottkörteln. Insulinet tar så att säga hand om blodsockret och återställer balansen.
Ju snabbare kolhydraterna bryts ner desto större blir insulinpåslaget och ju större insulinpåslag desto snabbare sänks blodsockret. Kraftiga blodsockerfall gör att man blir hungrig fort. Kroppen behöver helt enkelt mer näring så fort som möjligt. Det leder till att man äter för mycket, och äter fel mat. Det kan i sin tur leda till en ökad fettinlagring.
Olika livsmedel har olika GI, det vill säga glykemiskt index. GI är ett mått på hur snabbt kroppen kan bryta ner livsmedlet till rent glukos. Skulle man äta rent glukos tar kroppen blixtsnabbt upp näringen och blodsockret stiger snabbt. Äter man i stället livsmedel med långsamma kolhydrater utsöndras glukoset långsamt i kroppen. Det leder till ett jämnt blodsocker och en mindre benägenhet att småäta. Det är här hemligheten med GI-metoden ligger!
Om man kan hålla disciplinen är GI-metoden en utmärkt diet för viktminskning. Den ger inte samma snabba resultat som andra dieter, men den är helt säker och man behöver aldrig vara hungrig. Faktum är att man förmodligen blir mättare och mer belåten om man följer GI-dieten än vad man var innan man började med dieten.
Typisk GI-mat
Det centrala i GI-metoden är alltså kolhydraterna. Det är nämligen bara kolhydrater som påverkar blodsockret. Kolhydraterna ska vara så långsamma som möjligt. Det innebär att grönsaker, bönor, grovt bröd, gryner, linser, havregryn, pasta, långkornigt ris och sojabönor är utmärkta val. En tumregel är att ju mer processat ett livsmedel är, desto högre glykemiskt index har det. Denna regel är dock just en tumregel. Det är nämligen så att fett påverkar ett livsmedels GI. Ett livsmedel som i sig borde ha ett högt GI, till exempel potatischips, har bara ett medelhögt GI på grund av att det innehåller så mycket fett. Om man vill vara lite mer exakt i sina beräkningar och verkligen se till att man bara äter livsmedel med lågt GI bör man följa en tabell över olika livsmedels glykemiska index.
När det handlar om de övriga så kallade makronutrienterna, det vill säga protein och fett, är det generella rådet att man ska äta så sunt som möjligt. Man ska inte undvika fett och heller inte dra ner på proteinet. Givetvis ska man hålla koll på hur mycket man äter totalt sett. Äter man för mycket är det omöjligt att gå ner i vikt, även om man slaviskt följer GI-metoden.
Här kan du hitta recept enligt GI-metoden.